0,5 kg mielonego z łopatki
1 jajko
pół bułki namoczonej w rosole
szklanka warzyw pokrojonych w paski (seler por marchew pietruszka)
1 posiekana cebula i 2 ząbki czosnku
kmin rzymski sól pieprz papryka bułka tarta
mięsko wyrabiamy z wszystkimi składnikami
formujemy lekko spłaszczone kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron po 4 minuty z każdej
Sos;
1 duża cebula
1 bulionetka do sosów knorr
1 szkl wody
2 łyżki śmietanki
2 łyżeczki majeranku
Jak już mamy kotlety zabieramy się za sos na patelni po kotletach smażymy cebulkę jak już się zeszkli przekładamy do garnuszka dodajemy bulionetkę knorra do sosów i szklankę wody doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy ok 10 min w połowie tego czasu dodajemy 2 łyżki śmietanki 18% po zestawieniu z gazu dodajemy roztarty w dłoni majeranek
Kotleciki podajemy z ziemniakami polanymi sosem
SMACZNEGO!
O! takich nie robiłam jeszcze!
OdpowiedzUsuńPolecam u nas robia furorę
OdpowiedzUsuń